Zapobieganie alergii pokarmowej u dzieci – Wczesne spożywanie lub unikanie?

Alergie pokarmowe wśród dzieci są powszechne, dotykając do 8% dzieci w wieku poniżej 3 lat.1 Może to być poważne, a nawet śmiertelne, ze szpitalnymi danymi dotyczącymi wypisu ze Stanów Zjednoczonych dokumentującymi narastającą tendencję anafilaksji wywołanej przez żywność. Aby zminimalizować przypadkowe narażenie na pokarmy, na które dziecko może być uczulone, wiele szkół w Stanach Zjednoczonych stosuje politykę nie dzielenia się dla żywności.3 Od dziesięcioleci staraliśmy się powstrzymać rosnącą falę alergii pokarmowej poprzez nakłanianie rodzice powinni unikać narażania swoich dzieci na pokarmy takie jak jajka, orzeszki ziemne i ryby na wczesnym etapie życia – zalecenie oparte na założeniu, że wczesne narażenie prowadziło do alergicznego uczulenia. Rok temu przekonujące wyniki badania Uczenie się wcześnie na temat alergii na orzechy (LEAP) zmieniły ten pomysł na głowę, pokazując, że wczesne spożywanie orzeszków ziemnych przez niemowlęta wysokiego ryzyka dramatycznie zmniejszyło ryzyko rozwoju alergii na orzeszki ziemne. na podstawie takich dowodów opublikowano wspólny komunikat konsensusowy od 10 krajowych i międzynarodowych towarzystw medycznych, zawierający wskazówki dotyczące wprowadzania orzeszków ziemnych u niemowląt wysokiego ryzyka jako podstawowej strategii profilaktycznej.5 Orzechowe to tylko jeden z wielu alergenów pokarmowych. Czy podejście z badania LEAP będzie skuteczne w populacji ogólnej? A co z alergiami na inne popularne pokarmy, takie jak mleko, jaja i ryby? Perkin i in. 6 próbują teraz odpowiedzieć na te pytania w Dzienniku w swoim teście, Zapytanie o tolerancję (EAT). Badacze przebadali wcześniej wyłącznie niemowlęta karmione piersią z ogólnej populacji i postawili hipotezę, że wczesne wprowadzenie sześciu alergogennych pokarmów do diety niemowląt począwszy od 3 miesięcy doprowadziłoby do zapobiegania alergii na co najmniej jedną z tych żywności.
Ponad 1300 niemowląt zostało losowo przydzielonych do sześciu produktów alergizujących (grupa wczesnego wprowadzenia) lub do standardowej brytyjskiej rekomendacji wyłącznego karmienia piersią do około 6 miesiąca życia (grupa wprowadzająca standard). Rodzicom noworodków z grupy wczesnego wprowadzenia polecono karmienie ich 3 zaokrąglonymi łyżeczkami gładkiego masła orzechowego, jedno małe jajo, dwie porcje (40 do 60 g) jogurtu z mleka krowiego, 3 łyżeczki sezamowej pasty, 25 g biała ryba i dwa pszenne ciastka zbożowe każdego tygodnia. Wszystkie dzieci były regularnie oceniane, aż do ukończenia 3 lat. W analizach zamiar-leczenie, pierwotny wynik odsetka uczestników z alergią pokarmową na jedną lub więcej z sześciu żywności wynosił 5,6% we wczesnej fazie wprowadzania i 7,1% w grupie standardowego wstępu. Różnica nie osiągnęła istotności statystycznej.
Gdy projekt został zaprojektowany, badacze zdawali sobie sprawę, że ten protokół leczenia był bardzo wymagający – mniej niż połowa uczestników grupy wczesnego wprowadzenia (42,8%) przestrzegała protokołu próbnego. Jednak analiza na podstawie protokołu wykazała, że pierwotny wynik był znacznie niższy we wczesnej grupie wprowadzającej (2,4%) niż w grupie standardowego wstępu (7,3%), co sugeruje, że takie podejście jest skuteczne, jeśli rodzice i niemowlęta są w stanie przestrzegać protokołu. Chociaż łatwo założyć, że powodem, dla którego analiza zamiaru leczenia nie wykazała różnicy, można przypisać brakowi przestrzegania protokołu, zalecam ostrożność przy takiej interpretacji. Jest możliwe, że inne wyjaśnienia, takie jak odwrotna przyczynowość, mogą prowadzić do zaobserwowanych różnic między analizą zamiaru leczenia a analizą protokołu. Jeśli rodzice i niemowlęta nie przestrzegali protokołu, ponieważ spożywanie danego jedzenia prowadziło do subtelnych zachowań związanych z unikaniem, rodzice przestali próbować karmić go niemowlętom.
Chociaż badanie pokazało, że wczesne wprowadzenie tych alergizujących produktów było bezpieczne, niski wskaźnik przestrzegania, który został udokumentowany w badaniu, sugeruje, że wprowadzenie takiego wymagającego protokołu będzie prawdopodobnie jeszcze niższe w rzeczywistych warunkach, co powoduje, że podejście do wczesnego karmienia jest nieskuteczne. W badaniu EAT tempo przylegania było najwyższe w przypadku produktów mlecznych w postaci jogurtu, w przeciwieństwie do żywności teksturalnej, takiej jak jaja. Ta różnica może być spowodowana raczej niedojrzałymi motorycznymi umiejętnościami u młodych noworodków w wieku od 3 do 4 miesięcy, a także obaw rodziców o zadławienie się. Jeśli karmienie tych produktów jest bezpieczne, jaka jest minimalna ilość potrzebna do wywołania tolerancji na te pokarmy? Czy schemat będzie tak samo skuteczny, jeśli wprowadzimy te pokarmy w późniejszym wieku, ale wystarczająco wcześnie, zanim pojawi się uczulenie? W jaki sposób możemy poprawić przygotowanie żywności, aby ułatwić rodzicom podawanie? Należy zadać te pytania, zanim będziemy mieli nadzieję, że strategia wczesnego karmienia będzie
[więcej w: leczenie, kardiologia, lekarz prywatnie ]
[przypisy: ferrytyna cena badania, przeglądarka skierowań na leczenie uzdrowiskowe, ebola okres inkubacji ]